Nieuws

29-02-24 | Algemene Ledenvergadering

Op donderdag 29 februari is het besluit genomen, tijdens de algemene ledenvergadering, om de imkervereniging Heuvelrug Bijeen en imkervereniging Scherpenzeel/Woudenberg te fuseren tot één vereniging. Een meerderheid van de leden heeft hier hun besluit in genomen. 

Daarnaast is er een besluit genomen over een nieuwe naam voor de bijenvereniging, namelijk: Imkervereniging Vallei en Heuvelrug. Met deze nieuwe naam kijken we uit naar een positieve samenwerking, en kunnen we de krachten van beide verenigingen bundelen.

WhatsApp Image 2024-03-11 at 18.31.21

08-06-23 | Landelijke Open Imkerijdagen 8 juli '23

Op zaterdag 8 juli openen de imkervereniging Heuvelrug Bijeen en imkervereniging Scherpenzeel/Woudenberg haar deuren tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen. Bezoekers zijn welkom in de bijenstal op het mooie landgoed Zonheuvel in Doorn en krijgen van de aanwezige imkers een kijkje in de bijenkast. Daarnaast vertelt de imker je graag over de wondere wereld van honingbijen. Toegang is gratis! Locatie: Amersfoortseweg 98, 3941 EP Doorn

11-04-23 | Voorjaarsvergadering op 24-04-2023 - Scherpenzeel-Woudenberg

Op 24 april zal de voorjaarsvergadering plaatsvinden. Op deze vergadering zullen een aantal dingen aan bod komen, namelijk de presentatie van de website, alsmede een presentatie vanuit Arie Kreike (Nederlandse Commissie voor Bijenproducten) over de kwaliteit van honing. Onderdelen die in de presentatie van Arie naar voren komen zijn:

  • Wetgeving omtrent honing.
  • Verplichte consumentenformatie op het etiket.
  • Methoden van keuren, organoleptisch-chemisch-microscopisch.
  • Kwaliteitskenmerken van honing, vocht, suikers, HMF-gehalte, PH-waarde, EC, enzymen en eiwitten.
  • Botanische herkomst en vervalsing.
We zien jullie 24 april uiteraard heel graag!

28-12-22 | Samen imkeren - zonder behandelen tegen varroa, het kan

Tijdens de najaarsvergadering van afgelopen 23 november, is er een presentatie gegeven over het niet behandelen tegen varroa. Vanuit Bijen@WUR is de brochure ter beschikking gesteld, en ook hier terug te vinden.

05-11-22 | Registratieplicht bijenvolken

De Europese verplichting tot het uitvoeren van deze registratieplicht in Nederland, houdt ons bezig. Vanuit de leden worden voortdurend suggesties voor goede implementatie en zorgen rond dit onderwerp gedeeld, die we ten gunste van een goede implementatie graag weer willen delen met de beleidsmakers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zie bericht NBV.

01-05-22 | Wintersterfte 2021-2022

81,6% van de bijenvolken heeft de afgelopen winterperiode 2021-2022 overleefd. De wintersterfte zit daarmee op een hoger niveau dan de voorgaande jaren. Klik hier voor het volledige nieuwsbericht wintersterfte 2021-2022