Bijengezondheid

Bijenziekten herkennen

In het seizoen worden er duizenden bijen geboren en gaan er even zoveel dood. Het is dus een normaal verschijnsel dat er voor de kasten dode bijen liggen. Zodra de hoeveelheid dode bijen afwijkt van het normale patroon kan dat op ziekte uitwijzen. Een harde ondergrond maakt het daarom makkelijker om afwijkingen op te merken.

Gedurende het seizoen kan een bijenvolk te maken krijgen met meerdere ziektekiemen, dit betekent niet dat het volk zichzelf niet kan beschermen. Bijen hebben namelijk hun propolis, honingbestanddelen en bacteriën op stuifmeel welke remmend werken op ziekteverwekkers. Daarnaast zijn er bepaalde ziektekiemen, zoals kalkbroed en nosema reeds aanwezig in het bijenvolk. Een gezond bijenvolk weet hoe dit opgelost moet worden, en zal zich, zolang gezond, goed kunnen redden. Factoren die deze ongunstig voor bijenvolken zijn, zijn bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden, gebrek aan honing of stuifmeel, onjuiste behandeling van de imker (bij bijvoorbeeld de bestrijding van varroa).

Ziekten die veel voorkomend zijn, zijn:
– Kalkbroed
– Varroa
– Nosema

Andere ziekten zoals, Europees vuilbroed, zakbroed, tracheëenmijt, acuut paralyse virus komen minder voor, maar vallen ook onder de ziekte van bijenvolken. Amerikaans vuilbroed is ook een zelden voorkomende ziekte, maar is zeer besmettelijk en bij constatering meldplichtig bij de autoriteiten. Dit zal samen met Bijen@WUR worden gedaan, onderdeel van de Wageningen University & Research, waar onderzoek wordt gedaan met betrekking tot (honing)bijen wordt gedaan.